Digitale verdensborgere – hvordan?

Digital World Citizens er et forskningsprojekt, der stiller spørgsmålet om hvordan en børnehave kan kommunikere med sin omverden i et globaliseret medie- og vidensamfund. Efter flere delprojekter er svaret at det kan lade sig gøre, men at det udfordrer pædagogikken.

En børnehave er midt i verden. Fra skærmen på i-padén kan børn og pædagoger i princippet udveksle med hvemsomhelst om hvadomhelst. men det kræver at børn og pædagoger kan OMSÆTTE det, de ser eller hører til leg og aktiviteter i børnehaven selv og lægge det ud igen på et socialt medie. Det skal gøres til krop, leg og rum inde i børnehaven.

Det kræver også, at børn og pædagoger ser sig selv som fortællere og producenter. Vi vil vise, fortælle, deltage, lege – med nogen. Børn er mennesker, der udveksler med andre børn, unge eller voksne. Børn og pædagoger vil kommunikere med nogen om noget – nu og her.

Der er en enkelhed i det: Børn og pædagoger ser en musikvideo, danser til den, ser på andres versioner af den samme musikvideo, laver en selv med klip fra dansen i børnehaven og lægger den ud, så andre kan se den. Teknisk set er én tablet nok.

Børn og pædagoger er borgere og børnehaven et åbent laboratorium, hvor alt kan undersøges. For øjeblikket er 4 børnehaver i Danmark med i et netværk, men der kommer flere. Du kommer til at møde os på andre steder end lige her. God fornøjelse.

VH Klaus Thestrup, projekt- og forskningsleder.

 

Leave a comment